Opis forum
Kapitan reprezentacji Niemiec Michael Ballack chwilê po meczu z Turcj± kipia³ rado¶ci± z okazji awansu swojej dru¿yny do fina³u Mistrzostw Europy. W ostatnich minutach spotkania pad³y trzy bramki, ale ostatni± i decyduj±c± zdobyli Niemcy (3:2)
Oczywi¶cie, wszyscy jeste¶my zachwyceni wygran±. W³o¿yli¶my w ten mecz mnóstwo energii i nie by³a to ³atwa walka- powiedzia³ po ostatnim gwizdku Michael Ballack.
W tym meczu nie pokazali¶my wielkiej pi³ki, ale nikt siê chyba nie spodziewa³ piêknego futbolu. Turcja to piekielnie trudny rywal, jednak pod koniec spotkania pokazali¶my swój charakter i zdobyli¶my gola na wagê zwyciêstwa - opisuje rywalizacjê pomocnik Chelsea.
Turcja nie mia³a nic do stracenia i to by³o widaæ w tym meczu. My byli¶my nieco zmêczeni, byæ mo¿e przerwa miêdzy ostatnim meczem a tym by³a zbyt d³uga. Najwa¿niejsze, ¿e jeste¶my w finale i tylko to siê dla nas liczy. Teraz stoimy przed wielk± szans± wygrania Mistrzostw - zakoñczy³ Ballack.
Petr Cech trafi³ ponownie na czo³o niechlubnej listy zawodników, którzy oskar¿ani s± o brak wyj¶cia z grupy reprezentacji Czech na Euro 2008. Jak widaæ nie tylko w naszym kraju trwa "polowanie na czarownice" zwi±zane z kacem po Mistrzostwach Europy...
Sprawa Cecha, który pope³ni³ kompromituj±cy b³±d przy jednej z bramek w meczu z Turcj±, od¿ywa za spraw± Vlastimila Kostala - zastêpcy przewodnicz±cego czeskiej federacji pi³karskiej.
To w³a¶nie Kostal zrzuci³ na barki bramkarza Chelsea odpowiedzialno¶æ za klêskê reprezentacji naszych po³udniowych s±siadów.
Przy dwubramkowej przewadze Czesi pozwolili w koñcówce meczu odrobiæ straty Turkom, którzy ostatecznie w doliczonym czasie gry zwyciê¿yli stosunkiem 3:2.
Trzeba jednoznacznie stwierdziæ, ¿e za nasz± klêskê z Turcj± odpowiedzialny jest Petr Cech - grzmi Kostal.
Goalkeeper kadry nie zamierza unikaæ odpowiedzialno¶ci za przegran±, ale s³owa dzia³acza bardzo go rozgoryczy³y.
Nie jest dobr± rzecz±, ¿e niektórzy ludzie w kierownictwie czeskiej pi³ce no¿nej nie identyfikuj± siê z graczami. Szczególnie w gorszym okresie gry nie daj± poparcia swoim zawodnikom. To wygl±da tak, jakby siê odwracali od nas plecami aby unikn±æ odpowiedzialno¶ci. Czujê siê tym bardzo rozczarowany.
Kostal stwierdzi³, ¿e nie ma zamiaru braæ na siebie odpowiedzialno¶ci za pora¿kê dru¿yny, bo - jak to obrazowo uj±³ - nie on wypu¶ci³ pi³kê z r±k. To oczywi¶cie nawi±zanie do kiksu Cecha.
S³ysz±c jego s³owa dochodzê do wniosku, ¿e w ci±gu tych wszystkich lat Kostal by³ jedynym cz³onkiem teamu Czech, który zawsze wygrywa³, a nigdy nie poniós³ pora¿ki.
Pomimo wcze¶niejszych zapowiedzi odej¶cia z klubu Brazylijczyk Ronaldinho jest gotów zostaæ w Barcelonie, podj±æ wyzwanie i walczyæ o miejsce w pierwszym sk³adzie. Czy zatem sprawa jego transferu rozejdzie siê po ko¶ciach ?
Niedawno mówi³o siê g³o¶no o chêci pozyskania Ronaldinho przez AC Milan i Manchester City. Na sprowadzeniu Brazylijczyka na Stamford Bridge bardzo zale¿a³o te¿ Romanowi Abramowiczowi.
Ostatnio argentyñska prasa poinformowa³a, ¿e wys³annik Boca Juniors Buenos Aires spotka³ siê z Dinho na meczu Brazylii z Argentyn± - rozegranym w Belo Horizonte, na którym mia³ wrêczyæ Brazylijczykowi swoj± wizytówkê i zapytaæ o mo¿liwo¶æ gry dla dru¿yny z La Bombonera. Gwiazdor zdecydowa³ siê jednak odrzuciæ ofertê.
Ronaldinho ma kontrakt z Barcelon± do 2010 roku i zostaje na Camp Nou - powiedzia³ agent i brat pi³karza, Roberto de Assis.
Nowy trener Barcy Pep Guardiola rozmawia³ z Ronaldinho zanim ten wyjecha³ na wakacje i postanowili, ¿e by³y pi³karz PSG wróci do Katalonii, bêdzie walczy³ o miejsce w sk³adzie i stanie siê takim pi³karzem, jakim by³ trzy lata temu.
Skrzyd³owy Chelsea, Shaun Wright-Phillips znalaz³ siê w Abu Dhabi, aby przekazaæ swoj± wiedzê i umiejêtno¶ci pi³karskich miejscowej m³odzie¿y. Atrakcjê zorganizowa³ sponsor Chelsea, Etihad Airways.
Dzieciaki pozna³y futbolowe sztuczki po³±czone z dryblowaniem i uderzeniami na bramkê. Zawodnikowi bardzo spodoba³a siê rola trenera, kto wie czy nie bêdzie jej kontynuowa³ po zakoñczeniu pi³karskiej kariery ?
To moja pierwsza wizyta w Abu Zabi i okaza³a siê ona fantastycznym do¶wiadczeniem. W Zjednoczonych Emiratach Arabskich jest prawdziwy g³ód gry w pi³kê no¿n±. Mam nadziejê, ¿e mój pokaz zachêci czê¶æ m³odzie¿y do pod±¿enia t± drog± - mówi³ zadowolony Wright-Phillips.
Etihad Airways rozpocz±³ swoje partnerstwo z Chelsea we wrze¶niu 2007.
Nasza firma po raz kolejny mo¿e pokazaæ mieszkañcom Abou Dhabi wielkie nazwisko sportu. Shaun jest fantastycznym graczem i stanowi wielk± inspiracjê dla dzieci które wziê³y udzia³ w tej pi³karskiej szkó³ce. Kto wie czy które¶ z nich nie trafi do Chelsea jako pierwszy taki zawodnik z Emiratów Arabskich? - skomentowa³ ca³e wydarzenie Peter Baumgartner wice-prezes do spraw marketingu marketingu Etihad Airways.
Czy dotychczasowi "pewniacy" w sk³adzie 'The Blues' mog± dr¿eæ przed przejêciem przez Scolariego zespo³u Chelsea ? Brazylijski trener ju¿ teraz zapowiada rewolucjê...
Jose Mourinho mia³ swoich "nietykalnych". Avram Grant porzuci³ ten sposób my¶lenia, czasem odsy³aj±c na ³awkê rezerwowych g³ówne gwiazdy zespo³u - Drogbê, Lamparda czy Terry'ego. Jaki bêdzie styl Scolariego, który wyznaje zasadê "moja droga lub autostrada"?
W 2002 roku nie zabra³ na Mistrzostwa ¦wiata Romario, co wywo³a³o ogromne poruszenie w Brazylii - mimo to jego zespó³ siêgn±³ po puchar.
Wprowadzê do Chelsea prawdziw± rewolucjê. G³ównie w sferze mentalnej moich zawodników. Muszê dokonaæ przegl±du dru¿yny, co przeciez dzieje siê w ka¿dej firmie która przejmuje nowy szef. Spodziewam siê, ¿e w pierwszych sparingach bêdê mia³ pewnie trochê k³opotu z rozró¿nieniem wszystkich graczy - mówi przysz³y szkoleniowiec Chelsea.
Ka¿dy ma swoj± osobowo¶æ, swój sposób pracy i swój sposób widzenia zawodników. Bêdê sprawdza³ poszczególnych graczy podczas treningów, wówczas dobrze mo¿na zaobserwowaæ ich reakcje - ci±gnie Scolari.
Moje wybory s± czysto taktyczne. Wybieram do sk³adu tych zawodników, o których my¶lê, ¿e na tê chwilê s± najlepsi. Nie rozmawiam na temat tego, czemu wybra³em takiego a nie innego gracza. Je¶li kogo¶ nie wytypujê to nie zagra. Oni mog± byæ z tego wzglêdu niezadowoleni, ale musz± zdawaæ sobie sprawe z tego, ¿e taka jest pi³ka. To ja pe³ni±c rolê trenera muszê nie¶æ na sobie odpowiedzialno¶æ za swoje wybory - dodaje brazylijski trener.
By³y selekcjoner Portugalii nigdy nie przywi±zywa³ siê do gwiazd ze swojego zespo³u a wystêpów w sk³adzie nie mogli byæ pewni tacy zawodnicy jak Rui Costa czy Luis Figo.
Jak zniesie to zarz±d Chelsea i sam Roman Abramowicz ?
Ludzie którzy nie lubi± mnie bêdzie w dalszym ci±gu mnie za to nie polubi±, to jednak dla mnie nie ma znaczenia. S± te¿ ludzie, którzy mnie nie lubi±, ale ja nie czujê do nich niechêci. Je¶li s± w czym¶ dobrzy nie waham siê ich chwaliæ. Tego nauczy³em siê w Portugalii. Kiedy by³em tam pierwsze sze¶æ miesiêcy, Carlos Queiroz [obecnie asystent trenera w Manchesterze United], którego lubiê jak brata, powiedzia³ do mnie:
'Felipe, nie dyskutuj z innymi. Po prostu rób swoje i skoñcz z konwersacjami'
My¶la³em o tym i uzna³em ¿e ma racjê. Nikt nie wie co siê dzieje w mojej g³owie, dlatego lepiej nie reagowaæ na wyrazy krytyki. Dla niektórych osób najgorsze jest to, ¿e nie wiedz± co ja mogê pomy¶leæ lub co bêdê robiæ dalej. Mamy w Brazylii takie powiedzenie:
'Chowam siê za pieñ drzewa - bêdê czekaæ'.
Spodziewam siê krytyki ze strony niektórych ludzi. Nie jestem w ogóle zaskoczony, ¿e tak krytykowany by³ Jose Mourinho. Zwracam uwagê na krytykê ludzi z mojego otoczenia ale o krytykê ludzi z zewn±trz nie dbam - koñczy wypowied¼ Luiz Felipe Scolari.